Hogyan készüljek fel a nyelvvizsgára? TUTI TIPPEK!

Szerző: Smile Nyelviskola | 2022-07-07

Hogyan készüljek fel a nyelvvizsgára?

Könnyen felmerülhet benned a kérdés, hogy "Hogyan készüljek fel a nyelvvizsgára?" Ahhoz, hogy a sikeres nyelvvizsgát kipipálhasd, a megfelelő nyelvvizsga felkészülés elengedhetetlen lesz a számodra. Sokszor szokták mondani (szinte már közhelyként kezelt mondás), hogy minden fejben dől el, és ez nagyszerűen igaz a sikeres nyelvvizsga letételére is. Ezt azért mondjuk, mert ha valóban elhatároztad azt, hogy leteszed a nyelvizshát és mindent követ megmozgatsz annak érdekében, hogy ez sikerüljön is, akkor nem lesz probléma. Az, hogy hogyan érdemes felkészülnöd a nyelvvizsgára, arra vonatkozóan most néhány tanácsot adunk. Fontos, hogy a nyelvvizsgára úgy tudsz a legjobban felkészülni, hogy ha JELENTKEZEL A SMILE NYELVVIZSGA FELKÉSZÍTŐJÉRE, de itt van néhány olyan tipp, ami biztosan a hasznodra fog válni, viszont ez nem fogja kiváltani az intenzív nyelvvizsga felkészítőt.

Ahhoz, hogy elindulhass, először is érdemes felmérni a nyelvtudásszintedet, mivel csak is így tudod megnézni, hogy hol tartasz jelenleg. Nyelvtudásszintedet itt könnyedén fel tudod mérni:  NYELVTUDÁS SZINTFELMÉRŐ

Tanulj nyelvet szórakozva

Az első és talán a legszórakoztatóbb dolog az, hogy ha folyamatosan idegennyelvű tv műsorokat vagy sorozatokat nézel (esetleg felirattal), olvasd a nyugati bulvárt, böngéssz külföldi oldalakat. Rengeteg ilyen filmet, sorozatot találsz a neten, szóval nem lesz gond a hiányában. Youtube-n is számos nyelvi műsor van, így azokat is érdemes folyamatosan nézned. Az is rengeteget fog segíteni, hogy ha fogsz egy jegyzetfüzetet és elindítod a kedvenc dalod egyikét és megpróbálod leírni a dalszöveget egy papírra, majd ezt összehasonlítod a végén az eredeti dalszöveggel.  Hogy ha teheted és a szülők is vevők rá, akkor beszélgessetek otthon angolul, németül, spanyolul. Sokszor a szülőknek is hasznos hogy, ha gyakorolják az idegen nyelvet, mert könnyen elképzelhető, hogy nekik is szükség van a munkahelyükön rá. Ha még az elején vagy a nyelvtanulásnak, akkor nem az a fontos, hogy a nyelvtanod pöpec legyen, hanem az, hogy meg merj szólalni. Vezesd be ezeket a dolgokat  a mindennapjaidba, és megfogod látni, hogy rengeteget fogsz fejlődni. A lényeg a napi rendszerességen van!

Amikor valaki a nyelvtanulása elején van és valaki angolul kezd hozzá beszélni, akkor sokszor az okoz nehézséget, hogy az illető fejben kezd el fordítani, majd nem tudja követni a további mondatokat. Viszont, hogy ha folyamatosan gyakorlod az élő beszédet, akkor egy idő után folyamatosan fogsz tudni kommunikálni és értelmezni.

Nagyon fontos, hogy a nyelvtanulás szórakoztató legyen, ne pedig az állandó szótárazásról szóljon. Szavakat tanulni  elengedhetetlen és fontos és figyelj arra,  hogy hangosan legyenek kimondva a szavak amikor tanulsz, mert akkor sokkal jobban fognak rögzülni. Ha valakinek felmondod a szavakat, talán az a legjobb. A nyelvvizsgán fontos az is, hogy a nyelvtanod is rendben legyen, ezért fontos, hogy kellő időt fordíts arra is.

 

Tarts pihenőidőt

Mindig kell tartanod pihenőidőt, mivel a tanulástól az elméd elfárad és szüksége van  arra, hogy a tananyag rögzüljön a fejedben. Nem érdemes egyszerre nagy mennyiségű tananyagot megtanulnod, mert nem fog megfelelően rögzülni.Mindig tarts pihenőket, esetleg egy napra is, hogy aztán újult erővel vághass bele a következő tananyagba. Természetesen a sorozatnézés meg az otthoni beszélgetések mehetnek pl. angolul, de a szótárazásnál és a nyelvtani dolgoknál tarts mindenképpen pihenőt.

 

Nyelvtanulás közösen

Könnyen elképzelhető, hogy van egy osztálytársad, aki szintén szeretné a közeljövőben letenni a nyelvvizsgát. Ilyenkor érdemes összeülnötök és közösen tanulnotok. Találjatok ki különböző szituációs feladatokat, nézzetek együtt filmeket vagy kérdezzétek ki egymástól a szavakat. Nagyon jó alkalom ez arra is, hogy egymást motiváljátok, amikor például rosszabb passzban vagytok. Fontos, hogy komolyan vegyétek a feladatokat és ne menjen át komolytalanságba.

Smile-os nyelvvizsga felkészítőn pontosan azokat a típus feladatokat és szituációkat fogjuk gyakorolni, amelyek a nyelvvizsgán előfordulnak. Tűzd ki a célokat és  jelentkezz a felkészítőre!