94/501-762

Tudtad, hogy  J.K. Rowling munkanélküli volt, amikor elkezdte írni a Harry Potter sorozatot? És hogy Einsteint kirúgták a középiskolából? Valahogy ezek az emberek mégis sikeresek lettek, de addig leküzdöttek jó néhány hatalmas akadályt. Biztos, Te is legalább ekkora akadálynak érzed, mikor egy-egy kudarccal találkozol a nyelvtanulás során.

Legyen a célod egy nyelvvizsga vagy maga a nyelvtudás, sok buktatója lesz -vagy van- az utadnak. Sokszor írunk módszerekről és lehetőségekről, de van még egy fontos eleme a nyelvtanulásnak, ami csak rajtad múlik: a kitartás. Senkinek nem könnyű eljutni a stabil nyelvtudásig, ezért megkérdeztük kollégáinkat. Mivel ők már profik, nézzük, mik voltak az ő trükkjeik!

Pető Krisztina évek óta a német tagozatunk oszlopos tagja.  Az embernek eszébe sem jutna, hogy valaha ő is kezdő volt. Már kilenc évesen külön órákon kezdett németül tanulni, de  a névelőket mégsem sikerült könnyen megjegyeznie. Kriszti valahogy mégis legyőzte sokak mumusát, hisz manapság kedvelt és elismert oktató nálunk. Hogy hogyan? Mondhatni nagyanyáink praktikáival: nagyon sok gyakorlással és ismétléssel. Addig gyakorolta írásban, amíg nem tudta kívülről.

Dennis az egyik angol anyanyelvi oktatónk, szóval neki nem igazán okozott gondot ez a nyelv soha. Gyermekkorában több nyelvet is tanult, de az első tanulási nehézségei a magyar nyelvvel voltak. Dennis pont úgy tanult magyarul, mint a gyermekei: a mindennapi életből. Így minden szót, kifejezést azonnal megtanult használni.

Norbival a spanyol óráinkon is találkozhattok. Ő a spanyol nyelvet egyedül kezdte tanulni -és látjátok, mennyit tesz a lelkesedés? Neki a spanyolban  a múlt idők megértése okozott gondot, amihez mindig újabb könyveket vásárolt, hogy gyakorolhassa. Látod? Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás!

István. Határozottságából az ember nem is gondolná, hogy valaha neki is voltak gondjai a nyelvtanulással. István írta és “mantrázta” is magának a ragozásokat, de emellett sokat segített neki, mikor párbeszédeket kellett megtanulnia. Emlékszel Te is azokra a szörnyen unalmas frázisokra, amit be kell magolni néha, nem? Na, pont arra gondol. Hasznosak és frappánsak!

Nórit ifjú kora ellenére imádja minden németes. Kedves, segítőkész, és úgy meséli az embernek a német nyelv legsötétebb zugait, mintha egy pogácsa recept lenne. De neki se volt mindig ennyire könnyed a dolog. És mi volt az ő gyenge pontja? Hát a hallott szöveg értése. Sokat segített neki, mikor anyanyelvi környezetben gyakorolhatott. Próbálj Te is minél többet beszélni, hogy magabiztosan használd  a nyelvet!

Azt hiszed, ők már tökéletesen tudnak azon az adott nyelven? Egy frászt. Állandóan szeretnének naprakészek lenni, a legjobbat adni az óráikon, emiatt állandóan fejlesztik magukat. Ahogy István mondta:

A nyelvtanulást sosem lehet abbahagyni.

Ezt nyugodtan fel is írhatod magadnak. Hiszen manapság nem nehéz szinten tartani egy nyelvet, rengeteg lehetőség van hozzá a neten. De ahhoz jó alapok kellenek. Szerezd meg nálunk ezt a stabil alapot, vagy akár segítünk eljutni a felsőfokig is!