94/501-762

Eljött az év legkedvesebb időszaka!

Nemcsak azért, mert mindennek fahéj és szerecsendió illata van, de teljesen odavagyunk a szeretet ünnepéért.

Mi a Smile-nál inkább hasonlítunk egy nagy, vidám családra, mint egy igazi munkahelyre.

Így legelőször is megünnepeltük együtt  bent a suliban.

Nagyon hálásak vagyunk a rengeteg munkáért, amivel a munkatársaink segítik a Smile mindennapjait, hiszen nélkülük nem működne!

Persze, a Karácsonyt nem töltöttük együtt, a nagy ajándék vadászatot, és a fafaragás és díszítés is magányos küzdelem volt. 😀

Van, aki halászlevet főzött, van aki mézeskalács illattal csalogatta ki a gyerekekeket a TV elől. Főztünk látástól vakulásig, ettünk, majd bealudtunk egy karácsonyi film klasszikuson. Mondjuk a Reszkessetek betörőkön.

Azért is imádjuk, mert rengeteg kötelező kör  és feleslegesen vásárolt ajándék alatt, mégis csak az emberek világszerte ünneplik a legszebb dolgot a világon: a szeretetet. Mindenki máshogy ünnepli, de nézzük meg, hogy is:

Feliz Navidad- avagy lottó és mandula leves

A spanyolok kicsit másként ünnepelnek, mint mi. December 22-én az emberek izgatottan várják a Karácsonyi Lottót (La Lotería de Navidad), amire nagy részük vásárol is szelvényt. Az ünnepi étrend általában egészben kisütött, fehérboros, fokhagymás vagy paradicsomos halból, hideg mandulalevesből és/vagy kemencében pirosra sült malacból áll.

Oh, Tannenbaum – avagy, forraltbor és adventi naptár

A németek szokásai eléggé hasonlítanak a mieinkre. Ők is készítenek adventi koszorút, forró italokat kortyolgatnak miközben aprósütiket esznek a kályha melegében. Nekik is nagy kedvencük a forraltbor, amit gyakran isznak a Plätzchen nevű kis édességekhez.

Azt tudtad, hogy az adventi naptár is a németek találmánya? 1908-ban nyomták az elsőt Münchenben, de csak az ‘50-es évek óta rejtenek csokit a kis ablakok.

Sőt, a karácsonyfa hagyományát is nekik köszönhetjük. Több, mint 500 éve szokás náluk a faállítás, bár az elején még almával és dióval dekoráltak.

Náluk is szokás a betlehemezés, de emellett más ünnepi hagyományaik is vannak, mikor házról házra járva bőséget, gazdagságot kívánnak a lakóknak.

Merry Christmas- avagy zoknik és tojáslikőr

Az amerikaiak ünnepi szokásairól elég sok infónk van a filmekből, de mi a helyzet az angolokkal? Tudnak egyáltalán a sült bab nagy rajongói ünnepelni?

Hát hogyne! Emlékszel még a Dickens regényére, a Karácsonyi énekre? Még  a gonosz és kapzsi Mr. Scrooge szívét is megolvasztja az áhitat és a karácsony szelleme. Már Halloween után elkezdik a karácsonyi készülődést.

Díszek lepik el az ajtókat, a kirakatokat, egészen december 24-ig (Christmas Eve), mikor is helyükre kerülnek  a piros kötött zoknik is.

Az angoloknál nincs Szenteste, így másnap reggel bontják ki az ajándékokat a lurkók. Az ünnepi lakoma leggyakoribb fogása a gesztenyével töltött pulyka zöldséggel és krumplipürével. Az ebéd fénypontja a fűszeres pudding, ami után meghallgatják a királynő ünnepi beszédét.

December 26-át  Boxing Daynak is nevezik, ilyenkor hagyományosan a személyzetet ajándékozták meg. Neve arra utal, hogy ezen a napon nyitották fel a templomi perselyeket, tartalmát a szegények között osztották szét.

Láthatod, ahány ember/ország, annyi szokás. Mindegy, hogy a halászlé, a sajtos-sonkás pizza vagy a sült pulyka felett töltöd majd az ünnepet, kívánjuk, hogy ott és azokkal tölthesd, akik fontosak a számodra.