94/501-762

Van az a mondás, hogy ez olyan, mint a biciklizés: nem lehet elfelejteni.

 

Nahát, akik ezt mondják, biztos nem estek még arccal le bicikliről, de tuti nem is felejtettek el feladni egy csekket, vagy elmenni egy időpontra, és mindig eszükbe jut az összes jelszavuk.

 

Sajnos az ilyen ember ritka.

 

Sőt, mi átlag emberek nemcsak ilyen mindennapi dolgokról feledkezünk meg, de elfelejtjük a barátaink szülinapját, a telefonunk pinjét -pedig napi kétszer tuti beírjuk, mert lemerül vagy újra indítjuk, vagy csak duzzog az a kis vacak- sőt még a kedvenc írónk, zenészünk nevét is.

Pedig -csakhogy a biciklis hasonlatoknál maradjunk-  “Az élet olyan, mint a kerékpározás. Állandóan mozgásban kell lennünk, hogy egyensúlyban legyünk.”  

 

Albert Einstein nyugodtan hozzá tehette volna, hogy olyan ez, akárcsak a nyelvtanulás. Ha nem haladsz, ha nem vagy állandó mozgásban, egyszerűen elesel.  Összeírtunk nektek pár tippet, hogyan is kerülhetitek ezt el.

 

1.Keress motivációt!

Mi is írtuk már, de jópár másik helyen is olvashattad már, milyen fontos a motiváció és nemcsak a tanulásnál.

 

Különben minek tartanának róla előadásokat még nagy cégeknél is?! Gondolkozz a céljaidon, melyikhez segítene közelebb egy idegennyelv ismerete? Na ugye, meglesz az!

 

2. Ne hagyd kihunyni!

Ha már megvan az a motiváció, ne feledkezz meg róla!

 

Emlékeztesd magad rá! Mindegy, hogy hova vezet a nyelvtanulás, emlékezz, mi a célod. Tedd ki háttérnek az új munkahelyedet, az új házadat, amit a jobb fizuból veszel, az álom iskoládat.

 

Rakj ki képet a lakásban a vágyott szigetről, vagy válassz egy idegennyelvű dalt csengőhangodnak, ami tetszik!

 

3. Ismételj!

Nem év eleji ismétlésre gondolunk, mint a suliban, de hasonló.

 

Mindegy, hogy még a tanulás folyamatában vagy, vagy már büszke nyelvvizsgabirtokosként olvasod ezt. Néha vedd elő a régi könyveidet, jegyzeteidet és fusd át. Hidd el, hasznos, naprakész tudásod lesz!

 

4.Használd, amit megtanultál!

Ha éles helyzetben nem is tudod kipróbálni, képzeld el, milyen helyzetben jöhet jól az a mondat vagy kifejezés, amit megtanulsz.

 

A szavakat használd mondatban, de kezdetnek az is szuper, nézel pár sorozatot angolul!

5.Értelmezd, kapcsold, dolgozd fel!

Hogy mit is jelentenek ezek a robotszerű insturkciók?

 

Ha nehezebben megy a fejedbe egy-egy szó, csapd rá a könyvet! Próbáld meg értelmezni, keress kapcsolatot a magyar verziójával, vagy az értelmével.

 

Ha semmi logikus nem jön, alkoss egy vicces képet a fejedben, és hidd el, azonnal eszedbe jut, amikor szükséged lesz rá.

 

5+1. Kerülj anyanyelvi környezetbe!

Mindegy, hogy egy chat, egy utazás vagy egy szerencsés véletlen hozza össze, de mindenképp használd a nyelvet! Lehetőleg, anyanyelvi beszélőkkel gyakorolj, mégis csak ők a biztos forrás.

 

Ha nem találsz rá lehetőséget, nálunk a Smile-ban minden nyelvórán anyanyelvű oktatóink segítenek!

 

Ha pedig a beszéd nem az erősséged, de már van nyelvvizsgád vagy éppen most készülsz megszerezni, vagy egy nagy utazás áll előtted, csatlakozz 30 napos kihívásunkhoz, amiben anyanyelvi oktatónk, Shawn segít a magabiztos nyelvhasználatban.

Csatlakozz hozzánk!

https://www.facebook.com/smileonlineangol/